Sparer penger for deg

Smarte strømmålere vil åpne for produkter som automatisk styrer unna de timene strømprisene er høyest.

Automatiske strømmålere vil endre strømmarkedet like mye som bredbånd har endret TV-markedet. Nye måter å kjøpe strøm på kan være én konsekvens. "All inclusive" er vi blitt vant med på ferie - kanskje det kommer til elektriske apparater også?

I forlengelsen av Smartgrid-senteret, hvor NTNU, SINTEF, IT-leverandører og kraftnæringen er med, er det etablert to nasjonale testlaber: en på Hvaler i fredrikstad og en i Steinkjer. Hit kan produsenter av utstyr og løsninger komme for å teste hvordan det fungerer i praksis. Her testes teknisk utstyr som målere og systemer for overføring av data. Effekten av ulike prismodeller kan også testes ut her.

Det smarte systemet er hvordan informasjonen brukes. På sikt ser en for seg at det kommer produkter som gjør det mulig for familie å styre for eksempel varmtvannstank, fryseboks, varmeovner og andre enkeltgjenstander i huset, slik at de ikke slår inn når forbruket er høyt. 

Muligens vil vi se helt nye modeller for kjøp av strøm. Kanskje vil strømforbruket i hvitevarens levetid være inkludert i salgsprisen. Da vil disse produsentene bli mer opptatt av effektive apparater og strømsparing.

I noen land er det dyrere å bruke strøm til oppvarming enn til belysning. En tror at i Norge blir det ikke slik, men at strømmen kan bli dyrere på en gitt tid av døgnet. 

Utjevningen av forbruket vil redusere behovet for dyre investeringer i kraftnettet. Lavere investeringsbehov vil gi lavere nettleie på sikt.

Kilde: Bilag om Smart Strøm fra Energi Norge